Miten lasten turvallisuutta voi parantaa liikuttaessa veden äärellä ja vesillä?

Lapset ovat erityinen riskiryhmä liikuttaessa veden äärellä ja vesillä. Lasten arviointikyky saattaa helposti pettää – he saattavat yliarvioida oman uimataitonsa tai aliarvioida esimerkiksi uimamatkan pituuden. Toisaalta vesi usein kiehtoo jo pieniäkin lapsia ja he saattavat hakeutua veden ääreen, vaikka eivät vielä osaisi edes uida. Tästä saattaa aiheutua vaaratilanteita.

Säännöt ja turvavälineet

Lapsen kanssa liikuttaessa vesillä tai veden äärellä kannattaa opetella sekä kerrata säännöt siitä kuinka tällaisissa tilanteissa toimitaan. Lapsella kannattaa pitää yllä pelastusliivejä sekä huolehtia siitä, että liivit on puettu päälle oikealla tavalla. Lapsia tulee seurata koko ajan, kun ollaan lähellä vettä eikä lasta saa päästää kädenmittaasi kauemmas. Jos olet lapsen kanssa vedessä, kannattaa lapsi pitää rannan ja itsesi välissä.

Muistathan, että kellukkeet eivät ole turvallisuusväline – ainoastaan kunnolliset ja oikeankokoiset pelastusliivit ovat oikeita turvallisuusvälineitä. Pelastusliivien etuna on se, että jos veteen joutunut henkilö on tajuton, kääntävät liivit hänet vedessä selälleen. Tällöin hänen hengitystiensä ovat avoinna. Pelastusliivejä ei kannata ostaa kasvunvaralla, koska liian isot liivit saattavat luiskahtaa pois lapsen päältä, jolloin niistä ei ole apua onnettomuustilanteessa. Tämä ei ole oikea kohta säästää!

Valvonta

Lapsen valvonta vesillä tai veden äärellä liikuttaessa on turvallisuuden a ja o. Lasta tuleekin valvoa tällaisissa tilanteissa koko ajan eikä pientä lasta saa päästää omaa kädenmittaa kauemmas. Lasta ei myöskään pidä koskaan päästää uimaan yksin eikä leikkimään yksin rannalle. Esimerkiksi äkkisyvä saattaa yllättää uimataitoisenkin lapsen tai hänen arviointikykynsä saattaa pettää tavalla, joka voi johtaa kohtalokkaaseen onnettomuuteen. Jo valvovan aikuisen huomion herpaantuminen hetkeksikin voi aiheuttaa ikäviä vaaratilanteita – tällainen pieni herpaantuminen voi aiheutua vaikkapa mielenkiintoiseen kirjaan uppoutumisesta tai Facebook-tilin päivityksestä. Lähdettäessä rannalle lasten kanssa, onkin parempi unohtaa some-maailma sekä lukeminen ja keskittyä lasten turvallisuudesta huolehtimiseen.

Jopa uimataitoisen aikuisen voimat saattavat loppua kesken yllättävässä paikassa tai sairaskohtaus tai suonenveto voi yllättää kokeneenkin uimarin. Tästä syystä onkin tärkeää, että apu on lähellä. Usein hukkuvalla ei ole enää voimia huutaa apua, vaan hän saattaa yrittää käyttää kaiken jäljellä olevan energiansa ainoastaan siihen, että pysyy pinnalla. Tästä syystä hukkuvaa ihmistä on toisinaan vaikea tunnistaa tai huomata. Onkin erityisen tärkeää ennaltaehkäistä tilanteita, joissa ihminen on vaarassa hukkua.

Pieni lapsi kannattaa sijoittaa vedessä oltaessa rannan ja aikuisen väliin. Aikuisen tulee vahtia, ettei lapsi pääse liian syvälle. Toisinaan lapsi saattaa haluta esitellä taitojaan tai kokeilla rajojaan, mistä syystä hän saattaa pyrkiä livahtamaan kauemmas rannasta, syvempään veteen. Muutoinkin uimapaikan turvallisuus kannattaa tarkistaa ennen kuin päästää lapsen uimaan.

Piha-alueiden turvallisuus

Lapsiperheissä kannattaa huomioida erityisen tarkasti piha-alueiden turvallisuus. Mieti, onko pihasi lähellä vesialueita, jotka saattavat olla lapselle vaarallisia? Onko lähistöllä esimerkiksi jokia, järviä, koskia tai merenranta? Estä lasten pääsy tällaisille alueille aitojen avulla ja vahdi lapsia tämän lisäksi huolellisesti. Muistathan, että hukkuminen ei vaadi kuin muutaman sentin verran vettä!

Piha-alueen ulkopuolisten vesialueiden lisäksi myös omalla pihalla olevat mahdolliset vesipisteet saattavat aiheuttaa lapsille vaaratilanteita. Jos sinulla on esimerkiksi uima-allas, kylpypalju, koristeallas tai sadevesitynnyri, mieti miten estät lasten pääsyn näihin vaaran paikkoihin. Jos lapsesi uivat pihasi uima-altaassa tai kylpevät kylpytynnyrissä, älä koskaan jätä heitä veteen valvomatta. Jopa uimataitoinen lapsi saattaa joutua yllättäin vaaratilanteeseen. Vaikka puhallettava kahluuallas saattaa tuntua turvalliselta valinnalta, voi sekin muuttua vaaralliseksi, jos lasten valvonta laiminlyödään – kuten jo edellä mainitsimme, voi ihminen hukkua jo veteen, joka on korkeudeltaan vain muutaman senttimetrin korkuinen ja tällaiseen puhallettavaan lastenaltaaseen mahtuu huomattavasti enemmänkin vettä.